Rabobank Cultuurprijs 2016 naar Pé Okx

Op 20 november vond in de Cultuurkoepel in Heiloo het slotevenement plaats van de Cultuurprijs editie 2016. De hoofdprijs - de Rabobank Cultuurprijs 2016 – is voor beeldend kunstenaar Pé Okx. Hij ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter en burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge.

'Gefascineerd door de vergankelijke natuur enerzijds en technische mogelijkheden anderzijds is Pé Okx niet gebonden aan één discipline. Beeldende kunst, theater en hedendaagse muziek gebruikt hij voor zijn artistieke uitingen. Met een eigenzinnige visie op natuur en tijd verhoudt Pé Okx zich tot de wereld om hem heen. Een dromer en een doener met de voeten in de Noord-Hollandse klei', aldus de juryvoorzitter. Met de toekenning van de Cultuurprijs 2016 wil de jury het vakmanschap, de originaliteit en toegevoegde waarde voor de regio van deze kunstenaar onderstrepen. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een fraai beeldje van Nic Jonk. Ook Pieter Boskma, winnaar in de categorie Letteren en Maya Link, winnaar van podiumkunsten maakten kans op de prijs.

Maya Link wint Alkmaarsche Courant Publieksprijs
Nog niet eerder was de publieksprijs zo spannend! Skotwal ging dagenlang aan kop in de stemming. De grote schare fans van Maya Link bezorgden haar de uiteindelijke overwinning. Beide publieksfavorieten kregen veel stemmen. Maya won met ruim 49% van de stemmen. Ze ontving de prijs uit handen van redactiechef Fred Hoogendoorn. De prijs bestaat uit een geldbedrag en eveneens een beeldje van Nic Jonk.

Mikky Zomerdijk Jong Talent 2016
Enkele jaren geleden schreef de recensent van de Alkmaarsche Courant over Mikky Zomerdijk: ‘Deze ontwapenende singer-songwriter moeten we in de gaten houden.’ Tijdens het slotevenement ontving Mikky de Rabobank Jong Talentprijs uit handen van Rabobank directievoorzitter Ralph van Soomeren. ‘De jury is enthousiast over de veelbelovende ontwikkeling van haar talenten. Een leven zonder muziek is voor Mikky ondenkbaar. Ze is zangeres, songwriter, componist, dichter, tekstschrijver en productieleider. Met een flinke dosis doorzettingsvermogen begon ze in 2012 aan het Conservatorium van Rotterdam, waar ze in juni 2016 afstudeerde met de compleet eigen show ‘One’, las Van Soomeren voor uit het juryrapport. Mikky pakte uit met een geweldig optreden en liet het publiek kennismaken met haar vele talenten.

 

 

Nieuwsarchief