Cultuurprijs

De Cultuurprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar of een groep van kunstenaars die zich in bijzondere mate heeft onderscheiden in zijn of haar discipline.

De bekendmaking van de winnaars 2016 vindt plaats in de periode september t/m november.  

Nominaties

Een vakjury nomineert drie kandidaten in elk van de volgende categorieën:

- Letteren ( literatuur, proza, poëzie, songteksten, toneelteksten)
- Podiumkunsten (muziek, theater, dans, toneel, cabaret)
- Visuele Kunsten (beeldende kunst, fotografie, film, nieuwe media)

wat is de juryopdracht?

Presentaties

Het publiek en de sponsors krijgen gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars en hun werk via diverse
media en per categorie is er een presentatie in één van de deelnemende gemeenten.

De Prijzen

Alle genomineerde kandidaten krijgen een uitnodiging voor het slotevenement met de officiële prijsuitreiking en een juryrapport van de vakjury.

Categorieprijzen
Per categorie wordt door de jury een kandidaat uitgeroepen tot categoriewinnaar. Deze winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1.000.

Hoofdprijs
De jury kiest uit de categoriewinnaars de hoofdprijswinnaar van de Rabobank Cultuurprijs 2016. De winnaar ontvangt een geldbedrag van in totaal € 4.000.

Rabobank Jong Talent Prijs
De jury kent deze prijs toe aan een veelbelovende jonge kunstenaar tot 25 jaar. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1.000, beschikbaar gesteld door Rabobank Alkmaar en omstreken.

Alkmaarsche Courant Publieksprijs
Het publiek kiest de website van de krant of deze site hun favoriet voor de Publieksprijs. De publieksprijs bestaat uit een geldbedrag van € 500 en een beeldje van Nic Jonk.

Oeuvreprijs
De jury van de Cultuurprijs heeft de mogelijkheid een Oeuvreprijs uit te reiken. Behalve een geldbedrag ontvangt de winnaar van de Oeuvreprijs ook een blijvend aandenken in de vorm van een bronzen plastiek van beeldend kunstenaar Elly Baltus.

De jury is niet verplicht iedere editie een Oeuvreprijs toe te kennen. Deze prijs zal daarom niet per definitie elke twee jaar worden uitgereikt.